google-site-verification=bYka1tah2SVzXloWXqie62SFOzYDUg5nnTiIK195LUQ
  • Anasayfa
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/groups/megapoldanismanlik/
    • Kozmik Enerji Eğitim ve Seminerleri
    • İzmir'de Kozmik Enerji Seansları ve Eğitim Seminerleri için Kozmik Denge Merkezi
    • Kozmik Enerji Eğitimi
    • Aysu Sürücü - Kozmik Enerji Pregrassor
    • Access Consciouness Nedir?
    • Access Bars Eğitimi İzmir
    • Access the Bars Eğitimi
    • Hayat Bana Neşe, Kolaylık ve İhtişamla Gelir
    • Access Bars Eğitimi
    • Access Bars Eğitim ve Seansları
    • Kuantum Dokunuş Nedir?
    • Uluslararası Sertifikalı Kuantum Dokunuş Eğitimi
***ETKİNLİK TAKVİMİ***
Site Haritası
MEGAPOL DANIŞMANLIK facebook

Aile Dizimi Grup Çalışması İzmir 18-19 Ağustos 2022
Aile Dizimi Grup Çalışması İzmir

Zeynep Sevil GÜVEN ile Aile Dizimi Grup Çalışması 

Aile Dizimi Nedir ? Nasıl Başlamıştır.

Aile dizimi terapisi, temelinde aileler arasındaki sistemin zedelenmesi, bozulması ve kopması durumunun nesiller boyunca aktarılması ve bireylerin hayatlarını etkileyebilmesi bulunmaktadır. Aile dizimi terapisinin geliştiricisi Hellinger, “Ordnung der Liebe” yani “Sevgi Düzenleri” isimli kitabında aile sisteminin veya kitaptaki ismiyle soyağacının zedelenmesine yol açan travmatik olayları açıklamıştır. Hellinger’a göre soyağacında yaşanan ve aile sistemini zedeleyen travmatik olaylar şöyledir;

Cinayet

İntihar etme

Ani ölüm

Aldatılma

İsteksiz/ gönülsüz birliktelik

Terk edilme

Tecavüz, taciz

İşkenceye maruz kalma

Boşanma

Evlilik dışı çocuk sahibi olma

Düşük yapma

Kürtaj

Evlatlık verilme veya verme

Doğuştan gelen zihinsel ve bedensel rahatsızlıklar

Aile dizimi, aile fertlerince yapılan olumsuz durumların nesillerden nesle aktarılması ve en nihayetinde şimdiki zamanda psikolojik veya fiziksel sorunlar olarak kendini göstermesi olarak açıklanabilir. Mesela; kişinin büyük dedelerinden biri bir cinayet işlemiştir ve bu cinayetin suçluluk duygusu aile bağları sayesince nesillerce aktarılarak en sonunda depresyon olarak kişide kendini göstermektedir. Yani kişi büyük dedesinin yaptığı bir suçun bedelini kendisi ödemektedir. Bir başka örnekte ise kadın sevgilisi tarafından aldatılmıştır. Daha sonra başka biriyle evlenen kadının bir de çocuğu olmuştur. Kadının yaşadığı bu yoğun, acı dolu deneyim başka bir adamdan yapılmış olsa dahi çocuğa geçmekte ve çocuk hiçbir zaman karşı cinsine güven duymamakta, hep şüphe duygusu ile yaşamaktadır.

 

Aile Dizimi Terapisinin Amacı

Bert Helliger’ın geliştirdiği aile dizimi terapisi, bireylerin aileleriyle içsel dünyalarında barışmalarını sağlamayı ve aile sisteminin bozulmuş yanlarını onarmayı hedeflemektedir. Bunun yanında aile bireylerin yaşının, cinsiyetlerinin, yaşayıp yaşamadığının, bu bireylerin nerede ve hangi zaman diliminde yaşadığının bir önemi yoktur.

 

Aile diziminin yapılması, terapi sürecinin olmazsa olmaz parçasıdır. Bu dizilimi yapabilmek için aile sisteminde dışlanan (olumsuz olaylara sebep olan) kişinin yerinin kendisine geri verilmesi gerekir. Bu geri verme genellikle bir sandalye ile görsel şeklini bulmaktadır. Aile dizimi yapılan bireyin karmaşık aile bağları ortaya çıkarılır ve kişi ailede kendini kiminle özdeşleştiriyor ise bunun farkına varır. Bireylerin kendilerini özdeşleştirdikleri kişiden farklı bir birey olduklarını fark etmeleri için şan verilir. Bireyler, özdeşleştikleri kişi ile aralarındaki farkı keşfedemezlerse, başarılı olana kadar çalışma devam eder. Bireyin ailesinde önceden yaşamış nesiller ile arasında bağ kurabilmesi ve karışık olan bağları çözebilmesi için bir aracı bulunur.

 

Aile dizimi terapisi nasıl yapılır?

Aile dizimi terapisi, bireysel ve grup terapi şekilleri ile birlikte yapılabilmektedir. Aile dizimi terapi yöntemi uygulanırken eğer grup terapisi ile yapılıyor ise aile dizimi yapılan kişinin kendisini, dizimdeki akrabalarını ve izleyicileri temsil edecek kişilere ihtiyaç vardır. Bu sebeple terapinin en az 10 kişi ile yapılması uygundur. Bu sayı aile dizimindeki kişilere göre azalmakta veya artmaktadır. Aile dizimi terapisi eğer bireysel terapi şeklinde yapılıyor ise, kişinin akrabalarının yerine terapist geçmekte ve terapist sürekli olarak aile fertleri arasında yer değiştirmektedir. Bireysel seanslarda ayrıca aile fertleri yerine koyabilmek için oyuncak bebeklerde kullanılmaktadır.

Aile dizimi terapisi sırasında, kişinin kendisini ve ailesindeki bireyleri temsil edenler, psikolojik rahatsızlıkları, duygu durumlarını yansıtmaya çalışırlar. Terapi esnasında aile bireyleri birbirlerine olan duygularını ve iletişimlerini ele alarak, aralarında ortaya çıkan olumsuzluklar üzerine konuşurlar. Bu konuşmalarda aile dizimi yapılan bireyin olumsuz duygu ve düşüncelerinin pozitife çevrilmesi için uğraşılır. Aile dizimi terapisi sırasında, aile fertlerinin birbirlerine duygu ve düşüncelerini açabilmesi ve bu duygu, düşünceleri anlayabilmesi, iletişim kurarken neler yapacağına dikkat etmesi ve bilinçlenmesi gerekmektedir.

Aile dizimi terapisi, bireylerin kendilerini ve aile fertlerini sandalyelere/koltuklara dizmesi ve bu sandalyeleri/koltukları konumlandırılması ile yapılıyor. Bireylerin bu sandalyeleri konumlandırış biçimi, aile fertleri ile ilişkileri ve sorunları hakkında da bilgiler içeriyor. Örneğin kişi, baba, abla, abi, anneanne, babaanne gibi koltukları yan yana diziyor ancak anne koltuğunu kendisinden ve diğer aile fertlerinden daha uzak bir yere yerleştiriyor ise o kişinin annesi ile sorunlar yaşadığı ve ilişkisinin iyi olmadığı anlamına geliyor.

 

Aile dizimi terapisi hangi sorunlarda kullanılır?

Aile dizimi terapisi, bireylerin atalarından miras kalan olumsuz olaylar sonucu yaşadıkları sorunların çözümünde kullanılan bir psikoterapi yöntemidir. Bu terapi yönteminin kullanıldığı alanlar, depresyon, yaygın kaygı bozukluğu, yeme bozukluğu, uyku bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, fobiler, kadın- erkek ilişkilerindeki sorunlar gibi psikolojik rahatsızlıklar olabileceği gibi, kanser, sindirim, sinir, problemlerinde de kullanılmaktadır. Aile dizimi terapisinin fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmasının sebebi, aile fertlerinin yaşamış olduğu olumsuz ve kötü olayların etkilerinin psikolojik durum kaynaklı fiziksel hastalıklar şeklinde de çıkabilmesidir.

 

Bu terapi yöntemi ile bireyler hem sorunlar kurtulma şansına hem de aile fertleriyle olan sorunlarını çözerek, onlarla daha iyi bir iletişim kurma şansına sahip olmaktadır.

 

Aile dizimi terapisi ayrıca yaşanan maddi olumsuzlukları çözebilmek içinde kullanılmaktadır. Bireylerin yaşadıkları maddi zorluklar, işlerinde başarılı olamaması, iflas etmesi, istedikleri pozisyona gelememesi gibi olumsuzlukların altında ailesinde yaşanmış olan olumsuz olaylar yatıyor olabilir. Örneğin, bir kişinin sürekli olarak yaptığı veya açığı her işte iflas etmesi, geçmişe atalarının bir hırsızlık olayına karışması olabilir. Bu sebeple aile dizi terapisinin uygulanması, bireylerin maddi konulardaki tıkanıklıklarını açmalarına yardımcı olabilmektedir.


Aile Dizimi Bilgi ve katılım için; Aysu Sürücü 

Telefon;>>  05300400703

 AİLE DİZİMİ

  
663 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın